Alcoholvrije wijn, is het een nieuwe trend of blijvend?

Alcoholvrije wijn, is het een nieuwe trend of blijvend?

Na alcoholvrij bier is en nu ook de trend van de alcoholvrije wijn. Bent u ook zo benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? In advertenties, op televisie en op andere media is er steeds meer aandacht voor het alternatief voor wijn met alcohol. Namelijk alcoholvrije wijn!

Wilt u alcoholvrije wijn gaan drinken omdat het beter is voor uw gezondheid, of moet u nog autorijden na een feestje? Misschien doet u mee aan dry januari of past alcohol niet in uw voedingspatroon? Het lijkt erop dat de alcoholvrije wijnversie een bijzonder goed en gezond alternatief is voor de wijnen die u normaal gewend bent om te drinken.

Wij geven u antwoord op 6 veelgestelde vragen.

De smaak, is het een goed alternatief?

Het is nog niet heel lang geleden dat de wijnen zonder alcohol helemaal niet lekker smaakten. Mensen probeerden het 1 keer en besloten niet meer te gaan drinken.

De wijnproducenten zijn gelukkig steeds meer gaan experimenteren om uiteindelijk een steeds groter aanbod van goede wijnen te kunnen aanbieden. Zelfs kenners geven aan dat de kwaliteit ze doet verbazen. De verwachting is dat de smaken alleen nog maar steeds verder zullen gaan verbeteren.

Veel gehoord is dat de variant zonder alcohol zoeter zou smaken dan de gewone wijnen. Het komt niet doordat er meer restsuiker zit in de wijnen zonder alcohol, maar doordat de alcohol in de reguliere alcoholhoudende wijn de zoetigheid licht zou overstemmen. Voor het zoeken naar de juiste balans is steeds meer aandacht.

De wijnen zonder alcohol zijn te vinden in het rood, wit, rosé en in mousserende varianten en zullen steeds gevarieerder in aanbod gaan worden.

Hoe maken ze alcoholvrije wijn eigenlijk?

In het verleden werd de alcohol in wijn verdampt door te verhitten. Tijdens dit proces ging er smaak en aroma verloren en kreeg de wijn een aparte geur door de hoge temperaturen.

Er zijn twee speciale processen om de alcohol uit de wijn halen.

Het eerste proces is de omgekeerde osmose. Dit betekent dat er met een filter alcohol uit de wijn wordt gehaald. Verhitten is niet nodig en doordat dit proces op lage temperatuur kan plaatsvinden zal de smaak en geur gelijk blijven. Toch beweert men dat door het filter ook aroma uit de wijn verdwijnt.

Het tweede proces om alcohol uit de wijn te halen is de vacuümtechniek. Dit houdt in dat de wijn vacuüm wordt gezogen. Dit gebeurd op kamertemperatuur. Door de druk van het vacuüm verdampt dan de vluchtige alcohol.

De technieken zijn verbeterd en inmiddels worden de wijnen, welke alcoholvrij gemaakt gaan worden, hier speciaal voor gemaakt. De kwaliteit van die wijn is dan ook al veel beter en vergelijkbaar met alcoholhoudende wijn.

Een methode is dat sommige wijnboeren ervoor kiezen om de druiven eerder te plukken. Doordat ze nog niet volledig rijp zijn, zitten er minder fruitsuikers in de wijndruiven. Hierdoor zal er minder alcohol ontstaan bij het gisten. En, wat er minder inzit hoeft, hoef je ook niet te verwijderen. Een tweede bijkomend voordeel van minder fruitsuikers is dat de wijn minder zoet zal smaken. Hierdoor is de wijn vergelijkbaarder van smaak met zijn alcoholrijke tegenhanger.

Zit er dan echt helemaal geen alcohol in de wijnen?

Dit is een vraag waar verschillende antwoorden op gegeven worden. De een zegt dat er helemaal geen alcohol meer aanwezig is in de 0% wijnen. Maar, anderen beweren dat er nog altijd een klein beetje alcohol in zit.

De regel om het alcoholvrije wijnen te mogen noemen is als er nog tot 0,5% alcohol in zit. Wij hebben de wetboeken er niet op nageslagen, maar ons advies is om u goed te laten informeren bij de slijter als uw wens is om 100% alcoholvrije wijn te drinken.

Mag het wel wijn heten?

Voor het maken van wijn vergist men druivensap waardoor er alcohol ontstaat. Dit is dan ook de definitie van wijn. Op basis van die theorie zou je alcoholvrije wijn geen wijn mogen noemen.

Omdat de meeste wijnen zonder alcohol eerst wel echte wijnen zijn geweest, wordt er toch de term wijn gebruikt. U proeft de vergistingstonen waardoor u her beleeft als een echte wijn.

Waar verkopen ze de lekkerste wijnen zonder alcohol?

Over smaak valt niet te twisten. Zo is het ook bij wijnen welke geen alcohol bevatten. Het zal u niet verbazen dat de advertenties en verkopers u doen geloven dat… U bij hen de beste en gegarandeerd lekkerste wijnen kunt kopen.

Slijterijen en supermarkten

Hoewel u de wijnen in de meeste supermarkten kan kopen tegen een redelijke prijs zal een slijter u beter kunnen voorlichten over de smaken van de verschillende wijnen die aangeboden worden.

Bij alcoholvrije wijn gaat het ook om het feit of de wijn op de juiste manier is ontdaan van de alcohol. Aanvullend op welke kleur uw voorkeur heeft en mogelijk ook uit welke streek de druiven vandaan komen. Die aspecten bepalen voor een belangrijk deel de smaak van de wijn.

De variatie en het aanbod is een nog altijd een stuk minder dan de wijnen met alcohol. Af en toe een flesje uitproberen en proeven zal een goede en prettige manier zijn om uw uiteindelijke favoriet te bepalen.

In de horeca

In de horeca zult u ook steeds vaker wijnen zonder of met minder alcohol tegen komen op de kaart. Wij zijn al in verschillende horecagelegenheden geweest waar men al alternatieven aanbiedt voor de originele wijn.

Wie weet nog niet in uw favoriete restaurant, maar vraag er gerust eens naar. Hoe meer vraag hoe eerder de kans dat u binnenkort een fijne alcoholvrije wijn kunt drinken in het restaurant waar u graag komt.

Proeverijen

De verwachting is dat er steeds meer proeverijen zullen gaan komen voor alcoholvrije wijnen. Het zal door de aanbieders van deze proeverijen een gemiste kans zijn om dit niet te doen. Houd de slijters en proeflokalen bij u in de buurt in de gaten en laat u verrassen.

Is alcoholvrije wijn weer zo een trend die ook weer snel voorbij gaat?

Het is op te merken dat het drinken van alcohol steeds minder populair lijkt te worden. Of in ieder geval wordt er op een meer bewuste manier alcohol gedronken.

We genieten meer van een wijntje en drinken minder uit gewoonte. We zijn ons meer bewust van het feit dat alcohol een langzaam verslavend middel is en kiezen voor een gezonde leefstijl. Dit zou u een trend kunnen noemen. Of het een ontwikkeling is die bij u past of misschien ook wel niet, is aan u.

Bij het steeds minder drinken van alcohol past in ieder geval de opkomst van alcoholvrije wijn. Ook het feit dat de kwaliteit van de wijnen in de afgelopen jaren heel sterk zijn verbeterd, maakt dat het de moeite waard is om te kiezen voor de alcoholvrije variant. Of u nou kiest voor altijd of af en toe een wijntje zonder alcohol, de verwachting is wel dat alcoholvrije wijn een blijvertje is.

Zoals bij alles wat nieuw is, zal er in het begin meer aandacht voor zijn. Sommigen zullen de wijn in hun leefstijl inpassen en anderen proberen het, maar vinden de smaak of ervaring bij het drinken van de wijn niet aangenaam.

Uiteindelijk kiest u er zelf voor of u de trend van alcoholvrije wijn blijvend maakt in uw leven.

Tot slot over alcoholvrije wijn als trend

Wij wensen u heel veel plezier bij het uitzoeken, proeven en genieten van het aanbod aan 0% wijnen! Wij zijn heel benieuwd of de trend van alcoholvrije wijn ook bij u aanslaat.

We zijn heel er benieuwd naar uw opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Laat ons vooral weten via een reactie hieronder. Ook als u met ons uw ideeën wilt delen.

De mooiste locaties onder de zon!

Wij adviseren u de aanbieder Prijsvrij!

De mooiste trips en aanbiedingen met mooie kortingen!

Prijsvrij.nl

Direct Prijsvrij aanbiedingen bekijken?

Prachtige Cruise boeken?

Op CruiseReizen.nl kunt u duizenden cruises inzien, vergelijken en vrijblijvend een optie nemen.

Aangesloten bij:

 • de ANVR.
 • de SGR.
 • het Calamiteitenfonds.
 • de IATA.

Dit met de laagste prijs garantie, persoonlijke service en geen boekingskosten.

Cruisereizen.nl

Direct alle Cruise-aanbiedingen bekijken?

De mooiste locaties onder de zon!

U vindt ze bij Prijsvrij. De specialist op het gebied van pakketreizen.

De focus ligt op populaire bestemmingen rondom de Middellandse Zee zoals:

 • Spanje inclusief Canarische Eilanden
 • Turkije
 • Griekenland
 • Portugal
 • Egypte

Maar ook voor verre reizen naar onder andere de Dominicaanse Republiek, Thailand en de Malediven kunt u bij Prijsvrij terecht.

Prijsvrij.nl 

De voordelen:

 • Verschillende bekende ANVR/SGR aangesloten touroperators.
 • Je krijgt op alle reizen een extra exclusieve Prijsvrij korting.
 • Prijsvrij streeft ernaar de aller-goedkoopste te zijn.

Met de ‘Beste Deal Garantie’ betaalt u nooit te veel voor uw vakantie.

Vindt u namelijk precies dezelfde reis op een andere website goedkoper, dan betaalt Prijsvrij u het verschil terug.

Direct alle Prijsvrij aanbiedingen bekijken?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *