Uw laatste wensen en uitvaart geregeld, is een zorg minder!

Uw laatste wensen en uitvaart geregeld, is een zorg minder!

U staat nog midden in het leven en er is niet direct reden om bezig te zijn met uw laatste wensen, uw overlijden en uitvaart. Of toch wel? Eén ding is echt zeker in het leven… vroeg of laat komt iedereen een keertje te overlijden. Uw laatste wensen en uw uitvaartverzekering tijdig regelen voorkomt dat uw nabestaanden uw laatste wensen niet kennen of met onnodige kosten worden geconfronteerd. Uw uitvaartwensen tijdelijk vastleggen zal ontzorgen waardoor u zich, eens geregeld, weer kunt richten op doorgaan met leven! 

Een overlijden, onverwacht of niet, is vaak het begin van emotionele week waarin uw naasten het nodige zullen moeten regelen zoals een rouwkaart, een advertentie, de kist, het afscheid met de condoleance en wellicht een dienst en de uitvaartplechtigheid.

U zal ongetwijfeld uw voorkeuren hebben of weten wat u absoluut niet wenst rond uw uitvaart. De dood en uw uitvaartwensen bespreekbaar maken, zal maken dat u ontdekt wat u en uw naasten belangrijk vinden. Het zal uw naasten helpen makkelijker knoppen door te hakken na het overlijden om van de uitvaart een mooie en warme herinnering te maken.

Lees mee met een aantal tips waarover u vooraf na kunt denken of met uw naasten bespreekbaar kunt maken:

Donor of geen donor

Heeft u al laten registreren of uw donor wenst te zijn nadat u bent overleden? Als dat niet het geval is, dan is dit bij deze een vriendelijke herinnering om dat alsnog vast te leggen.

Veel zieke mensen wachten met smart op organen van overleden donoren. Tot op de dag van vandaag is er nog altijd een groot tekort aan donoren en overlijden er nog altijd onnodig mensen. Zij kregen helaas niet of niet op tijd een orgaan van een donor.

Alvorens u hiertoe een besluit neemt donor te zijn of niet, is het goed dit met uw naasten te bespreken. Als u zich als donor beschikbaar heeft gesteld zal u na uw overlijden korte tijd kunstmatig in leven gehouden worden. Als u die wens nadrukkelijk heeft, is het verstandig uw naasten daarvan in kennis te stellen.

In de wet is door de Nederlandse overheid vastgelegd dat wanneer u geen keuze vastlegt, u automatisch donor zal zijn na uw dood. Mocht u principieel bezwaren hebben tegendonorschap dan is het noodzakelijk dat u actie onderneemt.

Crematie, begrafenis of andere opties

Veel mensen weten of ze gecremeerd of begraven willen worden. Heeft u voor uzelf al een antwoord op deze belangrijke vraag? Gaat u in eerste instantie uit van uw gevoel, wat zegt u hart? 

Hierna kunnen zaken als kosten of een plek om u te herinneren voor uw nabestaanden een onderdeel zijn van uw beslissing. Ook de wens van uw nabestaanden kunt u laten meewegen in uw besluit. Niet onbelangrijk is uw cremeren of begraven ook vast te leggen of met uw naasten te bespreken, zodat zij op de hoogte zijn van uw laatste wensen met betrekking tot uw uitvaart.

Wat steeds vaker gebeurd is de ecologischer oplossing door uw lichaam terug te geven aan de natuur. In Nederland zijn natuurbegraafplaatsen steeds meer in opkomst waarin u zonder vast graf een mooie plek op de natuurbegraafplaats krijgt.

Naast de traditionele mogelijkheden van een crematie of begrafenis zijn er ook nieuwe methoden, zoals cryomeren (het laten vriesdrogen van uw lichaam), resomeren (het oplossen van het lichaam in alkali en water), cryonisme (het invriezen van uw lichaam), composteren (composteren van uw lichaam en ecoleren (uw lichaam om laten zetten in poeder). Wellicht spreekt een van de opties u aan!

Een deel van de mensen geeft geen van bovenstaande opties de voorkeur en stellen hun lichaam na de dood ter beschikking aan de wetenschap. Op deze wijze kunt u na uw dood een steentje bijdragen aan de wetenschap.

Lichaamsverzorging na uw overlijden

Als u bent overleden wordt uw lichaam verzorgt. U kunt ervoor kiezen dat u dit door familie of een speciaal iemand wilt laten doen. Ook is de mogelijkheid dat u dit zonder bekenden laat uitvoeren.

Ook hier is belangrijk wat u zelf wilt en wat uw nabestaanden willen. Het is voor u misschien een lastig onderwerp, maar er met elkaar over praten is wel een manier om het zowel voor u als uw naasten zo duidelijk mogelijk te maken.

Wilt u speciale kleding aan of maakt het u niet uit? Wilt u sieraden om of liever niet? Zijn er wensen omtrent uw uiterlijk? Denk aan hoe u uw haar wilt hebben zitten en wilt u nog worden opgemaakt?

Laat u zich goed informeren! Er zijn in ieder geval veel mogelijkheden omtrent lichaamsverzorging na uw overlijden.

De uitvaart- of grafkist

We bespreken hier de meest gekozen optie, de kist. Of, ook wel de graf- of uitvaartkist genoemd. Want, of u nou begraven wordt of gecremeerd, uw laatste rustplaats zal zijn in iets waarin u vervoert kunt worden naar het rouwcentrum en eventueel uw graf op de begraafplaats.

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden naast een traditionele kist zoals verschillende houtsoorten en andere materialen. Wilt u een minimale afwerking of juist een kist welke bewerkt is. Een kist waarop uw kleinkinderen een mooie tekening kunnen maken als onderdeel van het afscheid? Ook hier geldt, als u er nu over nadenkt en uw wensen vastlegt is de kans groot dat er zoveel als mogelijk rekening gehouden kan worden met uw wensen. Wij adviseren u om bij het vastleggen van uw laatste wensen en uitvaart ook te informeren naar de andere mogelijkheden naast een uitvaartkist bij uw uitvaartverzekeraar.

Een andere afweging om over na te denken is of u de kist open of dicht wilt laten bij het nemen van afscheid. Daarbij kunt u vast laten leggen dat bijvoorbeeld alleen uw kinderen u mogen zien na uw overlijden.

Opgebaard, welke locatie en hoe?

Misschien maakt het u niks uit waar u verblijft en opgebaard zal liggen nadat u bent overleden. Of u heeft juist specifieke wensen over waar u verblijft tot uw uitvaart. Waar u vroeger alleen in een mortuarium of thuis opgebaard kon worden zijn en tegenwoordig veel meer mogelijkheden. 

Denkt u aan een kamer bij het uitvaartcentrum, in uw werkplaats of in uw tuinhuis. Als u nu uw wensen en de mogelijkheden voor de locatie bespreekt met uw uitvaartondernemer en vastlegt dan is dat bekend en duidelijk voor uw nabestaanden. Uw naasten kunnen dan met de locatie van uw wens de mogelijkheden .

Denkt u ook na of u überhaupt wel opgebaard wil worden of toch liever een gesloten kist wil. Wie weet heeft u ook wel ideeën over wie u wel en niet mogen zien na uw overlijden.

De uitvaartondernemer en uitvaartverzekering

Na uw overlijden is de uitvaartondernemer vaak 1 van de eerste mensen die in contact komt met uw naasten. Vaak volgt dit contact na telefonisch contact met de uitvaartverzekeraar als u zich verzekerd heeft.

De rol van de uitvaartondernemer, ook wel uitvaartverzorger, is om veel regelzaken en organisatorische zaken van uw naasten over te nemen. Hij of zij weet precies waar aan gedacht moet worden en kan ook vaak een emotionele steun zijn. 

Misschien heeft u wel een voorkeur voor een uitvaartondernemer. Ook dit kunt u van te voren regelen en vastleggen. Overlegt u dit met uw uitvaartverzekeraar.

Kiest u ervoor om geen uitvaartverzekering af te sluiten, dan heeft dit als voordeel dat er veel vrijheid in het regelen van uw uitvaart, omdat u niet beperkt wordt door eventuele voorwaarden van uw verzekeraar.  Houdt u er wel rekening mee dat de kosten van een uitvaart behoorlijk kunnen oplopen. 

Het zal uw naasten helpen als u bespreekt hoe en waar u verzekerd bent. Of dat u gespaard heeft of op een andere manier heeft voorzien in de kosten voor uw uitvaart.

Wij verwijzen u graag ook naar het artikel: Is Monuta een passende uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger voor u?

Denk bij uw laatste wensen voor uw uitvaart ook aan:

 • Waar moet uw afscheidsdienst en uw uitvaart plaatsvinden?
 • Uw rouwkaart, wat moet erin staan? Heeft u wensen over de afbeelding?
 • Wenst u speciale  muziekstukken of liedjes bij uw afscheidsdienst of uitvaart?
 • Welke mensen moeten niet vergeten om uit te nodigen? Of heeft u een gastenlijst?
 • Heeft u mensen die u liever niet op uw uitvaart wil uitgenodigen?
 • Heeft u wensen voor een route van de rouwauto? Wenst u ook volgauto’s in uw rouwstoet?
 • Wilt u koffie na de uitvaart of toch liever een borrel in uw favoriete restaurant of café?

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar u over na kunt denken als u uw uitvaart aan het regelen bent. Wij hopen u op weg te hebben geholpen om stil te staan bij uw laatste wensen en uw uitvaart. U kunt een afspraak maken bij een uitvaartondernemer. U kunt ook gebruik maken van de boekjes, formulieren en online informatie van de diverse uitvaartverzekeraars.

Wij wensen u heel succes bij het uitzoeken, regelen en organiseren van uw laatste wensen rondom uw uitvaart. Niet het meest makkelijke om te doen, maar wel belangrijk. Het is fijn als uw wensen zijn vastgelegd en uw naasten uw laatste wensen rond uw uitvaart kennen. 

We zijn heel er benieuwd naar uw opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Laat ons vooral weten als u met ons uw ideeën wilt delen.

Uw uitvaartwensen vastleggen zal ontzorgen waardoor u zich, eens geregeld, weer kunt richten op uw leven!

Wij verwijzen u ook graag naar ons artikel: Goed verzekerd door u te verzekeren van de juiste verzekeringen rond uw overlijden!

Een bijzonder afscheid?

U kunt u er op voorbereiden met de uitvaartverzekering van Monuta.

Wij adviseren u de uitvaartverzekering van Monuta.

Monuta

Direct meer vrijblijvend informatie of regelen?

Uitvaartverzekering regelen?

Wij adviseren de ‘Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering’ van Yarden.

Yarden | Mijn Laatste Wensen Uitvaartverzekering

Direct meer vrijblijvend informatie of regelen?

Vermogen of pensioen voor later?

Wij adviseren Brand New Day.

Brand New Day

De populairste producten zijn:

 • De vrij opneembare beleggingsrekening
 • De pensioenrekening op basis van beleggen

Dezelfde rekeningen biedt Brand New Day ook in een spaarvariant aan.

De spaarrentes van Brand New Day behoren tot de hoogste in de markt.

Direct naar de website van Brand New Day?

Een bijzonder afscheid?

U kunt u er op voorbereiden met de uitvaartverzekering van Monuta.

Wij adviseren u de uitvaartverzekering van Monuta.

Monuta

Direct meer vrijblijvend informatie of regelen?

Een bijzonder afscheid?

U kunt zich voorbereiden op een bijzonder afscheid met de uitvaartverzekering van Monuta.

Wij adviseren u de uitvaartverzekering van Monuta.

Monuta

Waarom Monuta?

Monuta biedt de volgende voordelen:

 • Direct afsluiten via een eenvoudige online module
 • Scherpe premies per leeftijd
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • De verzekering is tussentijds aanpasbaar
 • Nabestaanden hebben de vrijheid om het afscheid geheel volgens de wens van hun dierbare te regelen.

Met ruim 5.600 klantbeoordelingen scoort Monuta een 8,7 99% van onze klanten beveelt Monuta aan!

Iedere consument kan bij Monuta een passende uitvaartverzekering vinden.

Direct meer vrijblijvend informatie of regelen?

 

Uitvaartverzekering regelen?

Wij adviseren de ‘Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering’ van Yarden.

Yarden | Mijn Laatste Wensen Uitvaartverzekering

De voordelen:

 • Aantrekkelijke premie.
 • 100% keuzevrijheid in de samenstelling (kapitaal en/of natura).
 • 100% keuzevrijheid in de hoogte van het verzekerd bedrag, uitvaartdiensten en uitvaartondernemer.
 • Flexibel en altijd tussentijds aan te passen.
 • Online inzicht in je uitvaartverzekering.
 • Geen ingewikkelde gezondheidsvragen.
 • Heldere en transparante voorwaarden.
 • Beschikt over het Keurmerk Klantgericht Verzekeren.
 • Onze klanten van Yarden beoordelen Yarden met een 8.9!

Direct meer vrijblijvend informatie of regelen?

7 reacties

Ik hoor ook steeds vaker over de optie op begraven te worden op een natuurbegraafplaats. Het lijkt mij persoonlijk ook een fijn idee om teruggegeven te worden aan de natuur. Daarnaast vergt een natuurlijke begraafplek ook minder onderhoud voor nabestaanden. Dit is wellicht ook een gunstige overweging.

Ja, natuurbegraafplaatsen zijn inderdaad in opkomst omdat veel mensen ‘het weer opgaan’ in de natuur erg aanspreekt! Op veel traditionele begraafplaatsen zie je na verloop van jaren het onderhoud iets minder worden. De natuurbegraafplaats is daarmee inderdaad een prachtig alternatief voor cremeren of traditioneel begraven.

Ik ben ook een voorstander van de natuurbegrafenis. Ik heb kosten vergeleken van verschillende opties, crematie, etc. Bij een natuurbegrafenis moet je de plek wel reserveren en de prijs voorschieten. Dat doet de verzekeraar uiteraard niet voor je. Het is maar dat je het weet.

Mijn ouders worden een dagje ouder en ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee heb wat voor uitvaart zij zouden willen. Ik zou niet eens weten of ze graag een begrafenis of een crematie willen. Bedankt voor het delen van onderwerpen waar we over moeten praten! Aan een gastenlijst had ik bijvoorbeeld nog niet gedacht. Het is natuurlijk een vervelend onderwerp om over te praten, maar ik denk dat het wel goed is.

Bedankt voor de informatie, ik wil alles graag zelf van te voren al geregeld hebben. Nu dat ik een uitvaartcentrum moet bellen om een vriendin van me te helpen plannen, heeft het me laten denken, en ik wil het geregeld hebben zodat de mensen om mij heen dat niet hoeven te doen. Misschien een natuurbegraafplaats, maar ik heb nog niks besloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *