Afvallen op latere leeftijd lastiger? Ja, maar het kan!

Afvallen op latere leeftijd lastiger? Ja, maar het kan!

Afvallen na een bepaalde latere leeftijd, bijvoorbeeld na uw 55e, maar ook zeker nadat u de 60-, 65– of 70-jarige leeftijd gepasseerd bent, gaat steeds lastiger en minder vanzelf. Wij geven u in dit artikel tips, adviezen en informatie hoe u om kunt gaan met lastiger afvallen op een een latere leeftijd.

U heeft vast op eerdere leeftijd al een lijn- en afvalpoging ondernomen. Misschien leeft u al uw hele leven van dieet naar dieet. Of misschien heeft u uw hele leven niet op hoeven letten en merkt u nu dat u sneller aankomt en graag wat kilootjes wilt verliezen.

Wij hebben slecht nieuws. Op latere leeftijd een paar kilo kwijtraken kost meer moeite. De reden is dat uw hormoonhuishouding veranderd na een bepaalde leeftijd. Maar, waarom is het een stuk lastiger om die paar kilo kwijt te raken? Wellicht heeft u wel last van een vertraagde stofwisseling.

Als de kilo’s er alleen door op uw voeding te letten en wat meer te bewegen af zouden gaan dan was het afvallen u vast al wel gelukt.

Wij denken graag met u mee en geven enkele tips om uw lijf zoveel mogelijk te helpen om op een gezond gewicht te komen en/of te blijven. Het maakt bij het volgen van de tips niet uit of u een dieet volgt op u vijftigste, zestigste of zeventigste.

Op elke leeftijd is het voor uw welzijn belangrijk om een gezond gewicht te hebben, te krijgen of te houden.

Let op, rust is belangrijk

Als u niet voldoende slaapt, zult u merken dat u minder energie heeft. Deze energie heeft u overdag juist nodig om te bewegen en hiermee het lijnen en afvallen te ondersteunen.

Ook uw wilskracht zal toenemen als u voldoende rust neemt. De balans is in orde en dit maakt dat het makkelijker is om lekkere en vaak ongezondere producten te laten staan.

Wees actief in bewegen

Bij iedereen die ouder wordt neemt de spiermassa af. Met minder spiermassa kan het lastiger zijn om af te vallen. Uw spieren gebruiken namelijk veel energie.

De afname van spiermassa kunt u zoveel mogelijk tegengaan door te blijven bewegen. U kunt ervoor kiezen om 5 dagen in de week een stevige wandeling of fietstocht van 30 minuten te maken. Men noemt dit matig intensief bewegen.

Uiteraard is het aan u om een andere manier van bewegen te kiezen als u zich daar prettig bij voelt. Een gymclub of trainen bij u vertrouwde sportvereniging is net zo prima. Als u maar matig intensief beweegt. Het heeft geen zin om heel intensief te bewegen. U valt daar niet sneller en mogelijk zelfs langzamer van af.

Als het u ook lukt om 2-maal per week krachtsoefeningen te doen in de sportschool zal dit u zeker helpen bij het afvalproces.

Na het sporten of bewegen is het verstandig om iets van eiwit te eten. Een bakje kwark of yoghurt, maar ook een paar noten of een cracker met een eitje erop is prima. Waar het omgaat is dat de eiwitten een positief effect hebben op uw spierherstel.

Voeden in plaats van vullen

Tegenwoordig zijn er in toenemende mate voedingsmiddelen op de markt die makkelijk, lekker en snel zijn. Wel is het zo dat dit meestal de producten zijn die minder goed zijn voor de lijn. De uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

In deze light producten of kant en klaar producten zit over het algemeen meer zout en vet en andere verborgen toevoegingen. Dit maakt afvallen lastiger op uw latere leeftijd. Teveel zout en vet zijn voor niemand gezond goed. Maar, wist u dat er ook stoffen toegevoegd worden die maken dat u wilt blijven eten? Niet zo fijn als u probeert om te lijnen.

Belangrijk is om veel vezelrijke voeding te eten. Hier zitten veel voedingsstoffen in die goed zijn voor uw lijf en geest en bevatten over het algemeen minder calorieën. Groente en fruit, maar ook volkorenproducten, granen en pitten zijn voorbeelden van vezelrijke voeding. U zult er (sneller) een vol gevoel van hebben. Dit maakt dat u minder trek heeft en het afvallen zo langer en makkelijker kan volhouden.

Enkele producten welke u beter kunt laten staan of een stuk minder van zou kunnen eten zijn bijvoorbeeld:

 • Zetmeelhoudende calorierijke producten zoals witbrood, pasta, patat en pizza.
 • Producten met verborgen suikers. Leest u goed de verpakking en kijk bij ingrediënten of u toevoegingen zoals maïssiroop, sucrose, dextrose of maltose ziet. Dit zijn de zogeheten verborgen suikers.

Eten uit de natuur

Hoe minder ingrediënten een product bevat hoe gezonder. Een prei is gewoon een prei. Verder geen toevoeging. Echter, in een sausje uit de supermarkt zitten misschien wel 10 ingrediënten.

Wij zijn van mening dat u een product met meer dan 5 ingrediënten beter kunt laten staan. Of zelf kunt maken zonder al deze toevoegingen. Het is vaak lekkerder en veel gezonder.

Ook zal het u opvallen dat afslanken met verse en natuurlijke producten een stuk beter gaat.

Rustig aan! Langzaam = Duurzaam

Als u heel graag snel wilt afvallen dan zullen de kilo’s er over het algemeen ook sneller weer aanzitten. Langzamer afvallen is vaak duurzamer. Vaak is het een kwestie van gewoonten aanpassen.

U kent wellicht de term “hardlopers zijn doodlopers”. Hard van start gaan maakt dat u het niet of slecht vol houdt. U verliest hierdoor de motivatie en is vaak de oorzaak dat u het niet kunt volhouden.

Een advies is om uw eetgewoonten langzaam aan te veranderen. U zult het gezond eten dan ook langer volhouden en echt als een leefstijl gaan zien.

Eet u bijvoorbeeld altijd witte pasta, neemt u dan volkoren pasta in plaats van de witte variant. Als u gewend bent aan de vezelrijke pasta kunt u wat minder pasta gaan toevoegen en wat meer groente. Met kleine stapjes vooruit is het beter vol te houden.

Wees lief voor uzelf op een mindere dag

Wees lief en niet te streng voor uzelf op een mindere dag. Het is belangrijk om zoveel mogelijk normaal te leven en te eten. Daar hoort af en toe ook gewoon een keer wat lekkers bij.

Niemand is perfect. Sta uzelf toe dat u soms ook zin of trek heeft in wat minder gezonds. Het helpt wel om met uzelf daar een maat in af te spreken. Bijvoorbeeld, ’s avonds bij de koffie wat lekkers of alleen een wijntje in het weekend.

U mag zichzelf af en toe best een wat mindere dag gunnen. Ben dan niet te streng voor uzelf, maar geniet extra van het door u zo gewenste lekkere eten of drinken. Niet zo streng zijn voor uzelf maakt dat u de volgende dag makkelijker weer uw gezonde(re) eetpatroon oppakt.

Op die manier wordt afvallen op een latere leeftijd geen kwelling.

Afvallen op latere leeftijd is lastiger, maar het kan!

In de wereld van diëten volgen de ontwikkelingen elkaar zo ontzettend snel op. Voor we het weten is er alweer een ander flitsende manier om af te vallen. Gezond verstand en de tijd nemen om uw voedingspatroon aan te passen aan uw leeftijd is iets waar u prima zelf keuzes is kan maken.

Kies vooral een manier die voor nu bij u past en wat voor u het beste werkt. De tips die wij u geven zijn enkel suggesties en bieden u hopelijk enkele handvatten.

Wij hopen dat u binnenkort resultaat zult zien op de weegschaal en in de spiegel, maar boven al dat u zich zo fit en vitaal als mogelijk zult voelen.

We zijn heel er benieuwd naar uw opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Laat ons vooral weten via een reactie hieronder. Ook als u met ons uw ideeën wilt delen.

Wandelkleding kopen?

Wij adviseren aan Wandel-Geest.

Dé wandelspecialist op het gebied van wandelkleding en -accessoires.

Wandel-Geest

Klik direct om Wandel-Geest te bezoeken

Prachtige Cruise boeken?

Op CruiseReizen.nl kunt u duizenden cruises inzien, vergelijken en vrijblijvend een optie nemen.

Aangesloten bij:

 • de ANVR.
 • de SGR.
 • het Calamiteitenfonds.
 • de IATA.

Dit met de laagste prijs garantie, persoonlijke service en geen boekingskosten.

Cruisereizen.nl

Direct alle Cruise-aanbiedingen bekijken?

Wandelkleding kopen?

Wij adviseren aan Wandel-Geest, dé wandelspecialist op het wandelgebied.

U kunt bij hen terecht voor:

 • Wandelschoenen
 • Wandelkleding
 • Wandelsokken
 • Nordic Walking stokken
 • Rugzakken
 • Wandelaccessoires
Bij Wandel-Geest heeft men ook een uitgebreide SALE-pagina vol met afgeprijsde artikelen.

Wandel-Geest

Klik direct om Wandel-Geest te bezoeken!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *