Mantelzorgen… doet u dat met liefde, uit liefde of allebei?

Mantelzorgen… doet u dat met liefde, uit liefde of allebei?

Wat is eigenlijk de definitie van mantelzorg? Hoe houdt u zorgen voor uw naaste(n) vol op de korte en lange termijn? Doet u het mantelzorgen met liefde, uit liefde, allebei? Of eigenlijk omdat het moet?

In onderstaand artikel proberen wij een beeld te geven over mantelzorg en hopen wij dat u zich erkend en gesteund voelt voor uw inzet. U bent meer dan waardevol!

Omschrijving van mantelzorg

U als mantelzorger zorgt langdurig voor een familielid, vriend of kennis. Vaak wordt er gedacht dat het alleen om zorg gaat voor mensen die lichamelijk ziek zijn. Het komt meer dan regelmatig voor dat de ontvanger van mantelzorg psychische klachten heeft. Kenmerkend is dat u een band heeft met de persoon voor wie u zorgt en en er niet voor betaald krijgt.

Meestal is de zorg die u geeft aan uw naasten van lange duur en zeer intensief. De taken kunnen variëren van hulp bij de lichamelijke verzorging tot hulp bij plannen van maaltijden. Maar ook het herinneren aan het innemen van medicatie tot aan meegaan naar de dokter.

Doordat u zich inzet als mantelzorger kan de ander op een waardige manier mee blijven doen binnen de samenleving.

Waar komt de term mantelzorg vandaan?

Het woord mantelzorg zou bijna 50 jaar bestaan en bedacht zijn door Professor dr. Hattinga-Verschure. De omschrijving zou door hem als volgt zijn: ‘De zorg voor elk lid van de groep als een mantel, welke verwarmt, beschut en beveiligt. De hulpbehoevende zou op deze manier op een veilige en liefdevolle manier de zorg kunnen krijgen die hij of zij op dat moment nodig heeft en de zorg wordt binnen het netwerk gegeven.”

Is mantelzorg vrijwillig of verplicht?

Als u vrijwilliger bent dan kiest u bewust om te zorgen. U kunt zelf het moment kiezen en hoeveel tijd u vrij wilt maken voor het doen van vrijwilligerswerk in uw leven. Hoewel er als vrijwilliger op u gerekend wordt, bent u niets echt verplicht. Het is fijn als u er kunt zijn. Vaak is het in meer of mindere mate georganiseerd.

Als u bovenstaand leest dan zal het u niet verbazen dat het bieden van mantelzorg niet valt onder vrijwilligerswerk. Mantelzorg komt meestal vanzelf op uw pad. Het is vaak geen vrijwillige keuze. Mantelzorgen doet u uit of met liefde voor uw naaste(n).

Het is wel goed om onderscheid te maken tussen mantelzorg en gebruikelijke zorg. Gebruikelijke zorg is zorg die u aan elkaar biedt om samen te kunnen leven. Bijvoorbeeld het doen van boodschappen als u samen in een huis woont. Of het meegaan naar de dokter als partner. Dit zijn voorbeelden van activiteiten die u gebruikelijk doet als u met elkaar samenleeft. Dit wordt niet anders als de ander in meer of mindere mate ondersteuning nodig heeft.

Mantelzorg kan nooit verplicht worden opgelegd. Als u het gevoel heeft dat dit wel gebeurd is, is het verstandig hierover in gesprek te gaan. Het kan wel zijn dat u zich verplicht voelt om voor uw naaste(n) te mantelzorgen. Omdat dit als vanzelfsprekend wordt gezien door u en uw omgeving. Het is ook fijn als het u lukt. Mantelzorg vraagt veel van u. Houd in gedachten: “Alleen als mantelzorgen in te vullen is binnen uw leven, kan u het met liefde invulling geven.”

Voordelen voor mantelzorger en verzorgde

Het soms lijkt alsof het geven van mantelzorg vooral voordelen heeft voor degene die verzorgd wordt. Toch is het zeker zo dat er ook door de mantelzorger veel voordelen ervaren. Uiteraard geldt dit ook voor de nadelen.

Als ontvanger van zorg is het prettig om hulp te krijgen van mensen die je dierbaar zijn. Een vreemde wordt vaak als minder comfortabel ervaren en geeft minder privacy. De kosten voor de zorg zijn door inzet van een mantelzorger in sommige gevallen ook lager. U betaalt namelijk alleen een eigen bijdrage voor professionele inzet via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Als verzorgde kun je je heel afhankelijk voelen bij mantelzorg door een dierbare. het kan in die situaties voorkomen dat het aangeven van grenzen als lastiger ervaren worden. Als ontvanger van mantelzorg kun je je misschien bezwaard voelen door de tijd die de mantelzorger vrijmaakt. Het voelt dan extra lastig om aan te geven dat je zaken misschien anders zou willen.

Als gever van mantelzorg kan het een geruststellend zijn dat u de zorg zelf kan uitvoeren en niet over hoeft te laten aan iemand die u niet kent. In de meeste gevallen is een externe verzorger vaak ook niet 1 en hetzelfde gezicht of persoon. Hierdoor heb je wisselende verzorgers waardoor het lastiger is een band op te bouwen. In een afhankelijke positie kan dat soms als onprettig ervaren worden. Mantelzorgen uit en met liefde aan iemand die hulpbehoevend is, kan veel voldoening geven.

Mantelzorger, let op uw grenzen!

Belangrijk is wel om binnen uw grenzen te blijven. Vaak gaat het ongemerkt dat u steeds een beetje meer doet dat u van plan was. U krijgt minder tijd voor uw eigen leven en zaken waar u energie van krijgt. Niet alleen lichamelijk kan u merken dat u te zwaar belast bent (bijvoorbeeld pijn aan uw lijf), maar het kan u ook geestelijk raken.

Ook bij het geven van mantelzorg gaat op dat u pas goed voor een ander kan zorgen, als u goed voor uzelf zorgt. Probeer binnen uw grenzen te blijven mantelzorgen. Uit liefde mantelzorgen en zelf ziek worden, omdat het u over de schoenen loopt, is op lange termijn voor zowel u als uw dierbare niet een passende oplossing.

Mantelzorgcompliment als vergoeding voor mantelzorg

Wat is een Mantelzorgcompliment? Misschien heeft u weleens van gehoord dat er een Mantelzorgcompliment bestaat als waardering voor de mantelzorger.

Het is een soort vergoeding die u kunt aanvragen als u zich inzet als mantelzorger. Per gemeente is de uitvoering van het Mantelzorgcompliment verschillend.

Hoe uw gemeente dit ingevuld heeft, kunt u nalezen op de website van de gemeente of door even te bellen naar uw gemeente.

Meer weten over mantelzorg?

Wij zijn ons bewust dat het zijn van mantelzorger veel meer omvat dan wij in dit artikel hebben beschreven. Er zijn vele websites en organisaties die zich volledig op het onderwerp mantelzorg richten. Er valt genoeg over te lezen en er zijn genoeg ervaringen om te delen.

We zijn heel er benieuwd naar uw opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Laat ons vooral weten als u met ons uw ideeën en ervaringen wilt delen.

Hulpmiddelen nodig?

Wij adviseren u de aanbieder Zorgwinkelthuis!

Zorgthuiswinkel heeft een compleet assortiment aan hulpmiddelen.

Direct product aanbiedingen bekijken?

Swisse Sense

Al 100 jaar staat Swiss Sense garant voor een goede nachtrust.

Een breed aanbod aan boxspings, bedden, bedbodems, beddengoed, matrassen en toppers.

Kwaliteit en vakmanschap staan voorop bij Swiss Sense.

Swiss Sense

Waarom Swiss Sense?

 • Bij Trustpilot met een 8.6 beoordeeld.
 • 25 jaar garantie op veer- en framebreuk.
 • Stel je eigen bed samen.
 • Gratis levering en montage.
 • Beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.
 • Betaling bij levering mogelijk.

Direct alle voordelige uitjes bekijken?

Hulpmiddelen nodig?

Wij adviseren u de aanbieder Zorgwinkelthuis!

Zorgthuiswinkel verkoopt een compleet assortiment aan producten die u in staat stelt om zelfstandig oud te worden. 

Het brede productaanbod bestaat onder andere uit:

 • bedtafels
 • stoelen
 • rollators
 • loopstokken
 • toiletverhogers
 • douchestoelen
 • keukenhulpmiddelen

Alle producten zijn speciaal ontworpen en spelen in op de groeiende vraag naar ergonomische hulpmiddelen om u langer zelfstandig te kunnen laten wonen.

Direct naar Zorgthuiswinkel aanbiedingen?

Stella.nl

Stella is de grootste e-bike specialist van Nederland.

Stella heeft één doel: het fietsplezier van (toekomstige) klanten!

Het viel Stella op dat de eerste elektrische fietsen veel te duur waren en dat de service vaak te wensen over liet.

Stella is uniek met de landelijke service aan huis of op het werk.

Ook heeft Stella een landelijke dekking aan e-bike testcenters waar klanten altijd terecht kunnen voor een vrijblijvende proefrit of service.

 

Stella

Waarom is Stella.nl onderscheidend?

Stella onderscheidt zich door:

 • Gratis proefrit en service op locatie
 • Garantie tot 5 jaar (3 jaar accugarantie)
 • Laagste prijs
 • Nederlands kwaliteitsproduct
 • Levertijd 5 dagen

Direct de gratis brochure aanvragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *