Onzeker op de fiets? Zo blijft u veilig, comfortabel en met een goed gevoel fietsen…

Onzeker op de fiets? Zo blijft u veilig, comfortabel en met een goed gevoel fietsen…

U fietst waarschijnlijk al van jongs af aan en heeft er vast al vele kilometers op de fiets op zitten. Heerlijk hè? U blijft dit graag volhouden. Maar, merkt u dat u de laatste tijd steeds onzekerder wordt en met minder zelfvertrouwen op de fiets stapt? Heel herkenbaar en u bent absoluut niet de enige. In dit artikel doen we u tips aan de hand om veilig, comfortabel en met een goed gevoel en minder onzeker de fiets op te stappen voor een stukje fietsen.

Wat maakt u onzeker tijdens het fietsen?

In toenemende mate onzeker worden op de fiets en u minder veilig voelen op de fiets tijdens het fietsen? Waar komt het onzekere gevoel vandaan? Onzekerheid bij het fietsen is logisch. Op latere leeftijd verliest u uw gevoel van evenwicht. Ook kunt u in het drukke verkeer of een drukke omgeving minder overzicht houden.

U krijgt hierdoor steeds vaker het gevoel dat u niet meer zo zeker zit op uw fiets. Het kost u zo veel energie en zo kan een fietstocht u een beetje tegen gaan staan, toch? Wij vinden dat heel jammer. Fietsen zorgt voor beweging, lekker buiten zijn en mobiel blijven.

Wij nemen u mee in de verschillende mogelijkheden om als senior meer zeker te kunnen blijven fietsen.

Overweeg elektrisch fietsen

Tegenwoordig is de elektrische fiets erg in opkomst. Ook wel, een E-bike genoemd. Sterker nog, de aanschaf van een elektrische fiets is bijna meer regel dan een uitzondering geworden. De elektrische fietsen zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Het elektrisch fietsen maakt het fietsen voor veel mensen een stuk aangenamer. Ook geeft het de mogelijkheid om door te gaan met bewegen, waar u anders mogelijk was gestopt met fietsen. Het geeft u vrijheid en u bent mobiel op een sportieve manier. Daarbij is de elektrische fiets een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van een auto of het openbaar vervoer.

Zoals met alles zijn er voorstanders én tegenstanders van de zogeheten E-bike.

De tegenstanders geven aan dat de accu het werkt doet en je niet of nauwelijks kunt spreken van fietsen. En, dat een accu van een elektrische fiets ook milieubelastend is. Uiteraard heeft men goede punten, want het fietsen is minder intensief. Daarenboven werkt een accu op stroom en de accu bevat milieubelastende stoffen.

Aan de andere kant blijf je op een elektrische fiets of een fiets met trapondersteuning altijd zelf bewegen. Vaak kunt u de weerstand instellen. Die weerstand bepaalt hoe groot uw eigen bijdrage is aan het fietsen en bewegen is. U kunt op die manier afhankelijk van de situatie om meer of minder trapondersteuning vragen. U zult vast met ons eens zijn dat het in ieder geval niet ongezond is om op een elektrische fiets te blijven bewegen!

E-bike of elektrische fiets aanschaffen

Wilt u een E-bike, elektrische fiets of fiets met trapondersteuning aan gaan schaffen, laat u dan goed informeren. Test vooral ook de verschillende modellen. Welke fiets u prettig vindt fietsen? Op welke E-bike stapt u weer u veilig, comfortabel en niet of minder onzeker op de fiets?

Ook van belang is om u te verdiepen in het ruime accu-aanbod. Een goedkope elektrische fiets heeft vaak ook een minder kwalitatieve of slechte accu. Op korte termijn bent u minder geld kwijt aan de aanschaf van een fiets, want aantrekkelijk lijkt. Maar, soms is de accu al na 2 jaar aan vervanging toe. De nieuwe accu kost u vaak ongeveer de helft van het bedrag waarvoor u de goedkopere fiets heeft aangeschaft.

Ook komt het voor dat u sneller een lege accu heeft. Dit is natuurlijk onwenselijk tijdens uw fietstocht. Onzekerheid over uw accu, zorgt voor niet veilig en onzeker fietsen op uw fiets. Dat was nu net niet de bedoeling, toch?

Kijk ook naar de elektrische seniorenfiets

Er zijn bedrijven gespecialiseerd in elektrische seniorenfietsen. Veel bekende merken als Stella, Batavus en Sparta hebben een elektrische fiets speciaal voor senioren in hun assortiment.

Wat is een (elektrische) seniorenfiets? Deze fietsen voor senioren kenmerken zich vaak doordat u snel met beide voeten op de grond kunt staan terwijl u op het zadel blijft zitten. Er is sprake van een lage instap, hierdoor kunt u makkelijk op- en afstappen. Traditionele fietsen met een lage instap en een hoog zadel hebben nadelen bij plots moeten remmen of stoppen. Wanneer u ineens moet remmen op uw fiets is er een risico opvallen. U zit vaak nog hoog en bent niet direct met uw voeten bij de grond. De seniorenfiets kent dit probleem niet.

De elektrische fietsen met lage instap en een laag zadel zijn ergonomisch helemaal doorgetest. Dit maakt dat u veel comfort zal ervaren tijdens het fietsen. U kunt met uw fiets voor senioren op die manier veilig en minder onzeker fietsen en fietstochten maken.

Toch liever fietsen op drie wielen?

Een fiets met twee wielen achter of twee wielen voor maakt dat u stabieler bent tijdens het fietsen en u bent hierdoor beter in evenwicht. Er bestaan ook modellen met een lage instap. Dit maakt op- en afstappen een stuk makkelijker.

Ook zijn er elektrische driewielers beschikbaar op de markt. Naar mate u ouder wordt en qua mobiliteit beperkter wordt, kan het mogelijk wel een ideale oplossing voor u zijn. En, u kunt op die manier langer blijven fietsen.

Een nadeel van een fiets met drie wielen is dat u een stuk breder bent dan met een normale fiets. U dient hiermee in het verkeer rekening te houden. Ook zal uw poort en stalling breed genoeg moeten zijn om de driewieler. Echter, zullen de voordelen u zoveel rij- en fietsplezier opleveren. U zult dan vast een oplossing bedenken voor het stallen van uw fiets!

Het is goed om een rit op een fiets op drie wielen te proberen om comfortabel, veilig en minder onzeker fietsen te ervaren.

4 tips voor uw veiligheid en comfort

Wij delen graag met u nog even wat eenvoudige oplossingen. Zonder dat u een nieuwe fiets hoeft aan te schaffen zullen onze tips u meer comfort en veiligheid doen ervaren.

Moeite met achterom kijken?

Achterom kijken terwijl u aan het fietsen bent, kan ervoor zorgen dat u sneller uw evenwicht verliest. Ook kan het zijn dat u fysiek niet meer in staat bent om uw nek zover te draaien.

Een spiegel bevestigen aan uw stuur is dan een goede oplossing.

Er zijn spiegels die kort op het stuur zitten. Of spiegels die iets langer zijn en hierdoor meer afstand hebben tot het stuur. Een inklapbaar model is handig voor als u uw fiets in een kleine ruimte wilt stallen of in de fietsenstalling plaatst.

Het hebben van een spiegel aan uw linkerzijde is wenselijk als u moeite heeft met over uw schouder kijken. Met een spiegel is dit dan niet meer nodig. Een spiegel aan de rechterzijde geeft overzicht over wat er achter u speelt!

Een fietshelm dragen!

Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen. Ofwel, het moet niet, maar het mag wel. In andere landen is het juist heel normaal en vanzelfsprekend een helm tijdens het fietsen te dragen. Vaak bestaat daar ook een helmplicht.

Er wordt gezegd dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofdletsel doet verkleinen. Wij delen die mening uiteraard, Toch is het ook goed om u te realiseren dat het dragen van een helm tijdens het fietsen niet helpt bij alle soorten ongevallen.

Leest u vooral verder op het internet over de voordelen en nadelen van een fietshelm en maak uw eigen afweging.

Antislip fietspedalen laten u niet verrassen!

Een minder gehoorde tip, maar ontzettend handig en eenvoudig aan te passen zijn het plaatsen van antislip pedalen of trappers op uw fiets. Het zal zorgen dat u niet van uw pedalen afglijdt of afschiet. Uiteraard zijn de pedalen er in verschillende kwaliteiten en prijsklassen. Denkt u eraan dat het schroefdraad wel de juiste afmeting heeft? Daar zitten verschillen in!

De antislip zit aan beide zijden van de pedalen. Een juist pedaal heeft uiteraard ook reflectoren aan de voorzijde en achterzijde. Dit vergroot uw zichtbaarheid wanneer het donker is.

Met de keuze voor een juist pedaal zult u onder alle omstandigheden, vooral bij regen en nat weer, de juiste grip hebben.

Zichtbaarheid op de fiets!

Als fietser bent u een kwetsbare deelnemer in het verkeer. Het zal u vast wel eens opgevallen zijn dat fietsers zonder licht in het donker en bij slecht zicht bijna onzichtbaar zijn voor het overige verkeer. Het voeren van goede verlichting is noodzakelijk, maar dat wist u zeer waarschijnlijk al.

Goede fietsverlichting, reflectoren en opvallende kleding zijn zeker noodzakelijk. U bent zo goed zichtbaar en neemt al fietsend het meest veilig deel aan het verkeer. Laat u ook niet afleiden door uw mobiele telefoon. Hiervoor kunt u tegenwoordig een flinke boete krijgen evenals het niet voeren van verlichting. Het gebruik van digitale apparaten op de fiets levert veel risico’s en onveilige situatie op in het verkeer. U wilt dat de ander u ziet, maar zorg ook dat u de ander ziet!

Tot slot over veilig fietsen en onzeker op de fiets

Weet dat u in ieder geval niet de enige bent die onzeker is of onzekerheid ervaart bij het fietsen en met een minder veilig en zeker gevoel op de fiets stapt. Wij hopen u tips en adviezen te hebben gegeven om uw fietsplezier te behouden.

Wij wensen u heel veel fietsplezier bij het bewegen op de fiets. Maak goede keuzes die bij uw mogelijkheden passen en denk bovenal aan uw veiligheid. Soms kunnen kleine aanpassingen kunnen vaak een grote winst opleveren.

We zijn heel er benieuwd naar uw eerder opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Deel uw ervaring middels het plaatsen van een reactie hieronder met ons en de andere lezers.

Stella.nl

Stella is de grootste e-bike specialist van Nederland.

Stella heeft één doel: het fietsplezier van (toekomstige) klanten!

Stella

Waarom is Stella.nl onderscheidend?

Stella onderscheidt zich door:

  • Gratis proefrit en service op locatie
  • Garantie tot 5 jaar (3 jaar accugarantie)
  • Laagste prijs
  • Nederlands kwaliteitsproduct
  • Levertijd 5 dagen

Direct de gratis brochure aanvragen?

Fietsparadijs.com

Fietsparadijs.com is een toonaangevende webshop voor de leuke fietsaccessoires.

 

Fietsparadijs.com

Direct naar de webshop?

Fietstas.com

Fietstas.com is een toonaangevende webshop voor o.a. fietstassen, fietskratten en fietsmanden. 

 

Fietstas

Fietstas.com heeft meer dan 1.000 verschillende fietstassen direct uit voorraad leverbaar.

Fietstas.com is zeer concurrerend qua prijs, leveringsvoorwaarden en service.

Direct naar de webshop?

Stella.nl

Stella is de grootste e-bike specialist van Nederland.

Stella heeft één doel: het fietsplezier van (toekomstige) klanten!

Het viel Stella op dat de eerste elektrische fietsen veel te duur waren en dat de service vaak te wensen over liet.

Stella is uniek met de landelijke service aan huis of op het werk.

Ook heeft Stella een landelijke dekking aan e-bike testcenters waar klanten altijd terecht kunnen voor een vrijblijvende proefrit of service.

 

Stella

Waarom is Stella.nl onderscheidend?

Stella onderscheidt zich door:

  • Gratis proefrit en service op locatie
  • Garantie tot 5 jaar (3 jaar accugarantie)
  • Laagste prijs
  • Nederlands kwaliteitsproduct
  • Levertijd 5 dagen

Direct de gratis brochure aanvragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *