Oppassen op uw kleinkind(eren), is ontzettend leuk maar ook uitdagend!

Oppassen op uw kleinkind(eren), is ontzettend leuk maar ook uitdagend!

Bent u een oppas opa of oma? Samen met u zijn er veel oppasgrootouders. Het oppassen op uw kleinkind(eren) is ontzettend leuk, maar ook uitdagend. Het heeft vele voordelen voor zowel u als uw kinderen en schoonkinderen. Toch zal u ook wel eens de minder leuke kanten van het oppassen als opa en oma ervaren. U bent hier zeker niet alleen in!

Wij hebben een aantal situaties en omstandigheden voor u op een rijtje gezet waarin u zich vast zal herkennen.

Oppassen zorgt voor andere contacten

Rond uw kleinkind komt een hoop gezelligheid mee. U ontmoet mensen in de speeltuin. In de supermarkt maakt u een praatje met een verre kennis, die ook zo vertederd is van uw kleinkind.

De interesse en het dagritme van uw jonge kleinkind maakt dat u op een oppasdag een heel andere dag beleeft. Even naar de supermarkt kan een heel vullend ochtendprogramma zijn of worden. Kleine kinderen zorgen ervoor dat u vertraagd en in contact bent met uw omgeving. U ontmoet andere grootouders waar u anders niet zo snel zou komen. U zult merken dat u op uw (vaste) oppasdag regelmatig dezelfde mensen tegenkomt.

Wie weet gaat u wel naar de gymclub met uw kleinkind. Vaak ontstaat er dan, met uw kleinkind, een ritueel door bijvoorbeeld elke week een krentenbol te gaan halen bij dezelfde bakker. Of dezelfde speeltuin te bezoeken. Of de eendjes te gaan voeren op de terugweg.

Als u kleinkinderen wat ouder zijn, brengt u hen naar school. Op het schoolplein komt u vaak andere oppassende grootouders, moeders en vaders tegen. Ook nemen ze vriendjes en vriendinnetjes mee te spelen of gaan uit spelen. U mag ze dan weer ophalen!

Door met uw kleinkind ergens heen te gaan ontmoet u een veel andere mensen.

Meer betrokken bij kinderen en kleinkinderen

Als u regelmatig kan, wilt en mag oppassen zal dit de band met uw kleinkind en kind versterken. Uw kleinkind zal zich vertrouwd voelen bij u. Dit kan voor veel warmte, gezelligheid en betrokkenheid zorgen.

Omdat u veelal geen opvoeder bent, zal uw band met uw kleinkinderen anders zijn. Een bijzondere vertrouwensband is een cadeau, voor zowel uw als grootouder als kleinkinderen, die heel waardevol is.

Het oppassen maakt ook dat u elkaar met meer regelmaat ziet. En, als u eens een vraag heeft aan uw kinderen, dan is het een stuk makkelijker om dit even met elkaar te bespreken. Het regelmatige contact levert meer betrokkenheid op in ieders drukke leven.

Doe wat goed voelt!

De ouders van uw kleinkinderen zullen u met liefde gevraagd hebben om op te passen.

U heeft misschien al jaren uitgekeken naar het moment om op te passen en staat te poppelen om te gaan beginnen. Of misschien heeft uw zich wel voorgenomen niet een vaste dag te willen oppassen, omdat uw eigen leven u veel waard is en u deze vrijheid graag wenst te behouden.

Belangrijk is dat u kiest wat goed voelt. Naast alle eventueel leuke kanten van het oppassen kan het niet de bedoeling zijn dat u stress gaat ervaren of het gevoel heeft dat het u te veel wordt.

Wees hier open een eerlijk over naar de ouders van uw kleinkind. Het oppassen en de zorg voor uw kleinkind(eren), hoe leuk en uitdagend, neemt veel verantwoording met zich mee. Het is daarom belangrijk om te doen wat goed voelt zodat u achter uw keus kan gaan staan en er voor 100% voor kan gaan.

Veel voordelen voor ouders, kleinkind(eren) en u

Uw kind of kinderen zullen veel geld besparen op de dure kinderopvang en dit bespaarde geld op een andere manier kunnen besteden. Ook is het vaak de vertrouwdheid en flexibiliteit wat maakt dat ouders kiezen voor de grootouders als oppas.

Jouw kind wegbrengen in pyjama en dan lekker ontbijten en aankleden bij opa en oma is een stuk relaxter opstaan. Aankleden, tandenpoetsen en ontbijten van kinderen gaat doorgaans gewoon niet zo snel als je als ouders hoopt. En wie weet, komt u wel oppassen in de woning van uw kind. In dat geval kan u uw kleinkind helemaal lekker rustig aan de dag laten beginnen.

Ook na een werkdag zal het minder spanning opleveren. Een extra lange file maakt als u oppast net even minder uit. Want de opvang bij opa en oma sluit niet stipt om 18.00 uur. En, wie weet kiezen jullie er wel voor om met elkaar te eten na een werkdag. Wel zo gezellig en makkelijk voor iedereen. Het biedt meteen ruimte de dag nog even met elkaar te bespreken en af te sluiten.

Maak afspraken over uw rol als oppasgrootouder

Maak vooraf wel goede afspraken over uw rol als oppasgrootouder. Dit maakt dat het voor iedereen een leuke ervaring is en blijft. U wilt niet in een conflict komen doordat uw ideeën over bijvoorbeeld de aanpak van de opvoeding anders zijn dan die van uw kinderen.

Spreek u vooral uit, om onnodige irritaties over ieders rol en invulling te voorkomen. Misverstanden ontstaan vooral doordat er niet open en duidelijk met elkaar afspraken zijn gemaakt. Door dit vooraf te bespreken, afspraken te maken en met elkaar in gesprek te blijven, blijft een mug een mug en zal het geen olifant worden.

U kunt zich zo met elkaar richten op het gemeenschappelijke doel, uw kleinkind zo goed mogelijk opvangen.

Oppassen voor anders denken over opvoeden

Het zijn de kinderen van uw kinderen. Zij zullen niet altijd hetzelfde denken over opvoeden en de opvoeding mogelijk anders aanpakken dan u zou doen. Een andere manier van opvoeden is niet een foute manier, maar wel gewoon anders. Dit met elkaar bespreken en er op een relaxte manier in gaan staan zal rust geven.

Vraag uw kinderen of u zoveel als mogelijk de rol als leuke grootouder op u mag nemen. Zo kunnen uw kinderen de basis van de opvoeding doen. U kunt her dan hoofdzakelijk een verlengstuk in zijn. Dit voorkomt ook de kans op anders denken over opvoeden.

  

Maak basis afspraken over eten, rusten en wat de ouders willen dat u doet als uw kleinkind niet luistert. Dit voorkomt ook voor uw kleinkind onnodige onduidelijkheid, wat tot onzekerheid kan leiden.

Oppassen geeft en kost energie

Probeer rustig en zonder stress vooral plezier te maken met uw kleinkind. Het zal uw energie geven en in uw voordeel zijn. Want oppassen kost ook energie en is soms ook best wel zwaar.

Hoe kleiner uw kleinkind is heeft het vaak de gehele dag aandacht en verzorging nodig. Dit vraagt best de nodige energie van u. Het is een goed idee om u dit te realiseren en hier eerlijk naar uzelf over te zijn. De dagen eromheen zou u hier rekening mee kunnen houden, door dan niet zo veel of minder te plannen. Houd uw eigen balans goed in de gaten!

Het goed op elkaar letten is ieders verantwoordelijkheid. U let goed op uw kleinkinderen, maar uw kinderen kunnen ook goed op u letten. Oppassen is niet verplicht en zal voornamelijk leuk moeten zijn. Als het voor u te zwaar wordt, is het belangrijk dit te delen en bespreekbaar te maken. Wie weet geeft een kleine aanpassing u de nodig lucht.

Ziek en zeer

Hoewel u het liever niet heeft bent ook u weleens ziek. Hoe vervelend u het ook vindt, maar de opvang voor uw kleinkind(eren) is in basis wel de verantwoordelijkheid van de ouders.

Wie weet kan iemand anders een dagje oppassen uit de familie. Anders zullen de ouders er vrij voor moeten nemen (bij hun werkgever). in de meeste gevallen is dat geen enkel probleem en zijn de meeste werkgevers hierin ruimdenkend.

Een voordeel is als uw kleinkind ziek is. U zult hem of haar met liefde verzorgen. Wanneer u geregeld oppast zal uw kleinkind zich bij ziekte ook vertrouwd voelen bij u als grootouder. In deze situatie zullen de ouders van uw kleinkind met een gerust hart kunnen gaan werken, waar ze anders vrij hadden moeten nemen.

Ja, het is leuk en uitdagend… oppassen op uw kleinkind(eren)!

Zowel u, uw kinderen als uw kleinkinderen hebben mazzel als u samen ervoor kiest dat u gaat oppassen. Het is leuk en uitdagend dat oppassen op uw kleinkind(eren).

Zoals bij alles zult u voor- en nadelen gaan ervaren. Geniet vooral van elkaar en wees dankbaar dat u zoveel voor elkaar kan betekenen in het dagelijks leven.

Laat onderstaand een reactie achter over wat u als leuk en uitdagend ervaren heeft bij het oppassen van uw kleinkind(eren).

Wilt u laten weten waar u tegen aan bent gelopen of heeft u goede tips? Laat het ons vooral weten dan ook in een reactie hieronder weten. Wij zijn alvast erg benieuwd en kijken uit naar uw reactie.

De mooiste locaties onder de zon!

Wij adviseren u de aanbieder Prijsvrij!

De mooiste trips en aanbiedingen met mooie kortingen!

Prijsvrij.nl

Direct Prijsvrij aanbiedingen bekijken?

Prachtige Cruise boeken?

Op CruiseReizen.nl kunt u duizenden cruises inzien, vergelijken en vrijblijvend een optie nemen.

Aangesloten bij:

 • de ANVR.
 • de SGR.
 • het Calamiteitenfonds.
 • de IATA.

Dit met de laagste prijs garantie, persoonlijke service en geen boekingskosten.

Cruisereizen.nl

Direct alle Cruise-aanbiedingen bekijken?

De mooiste locaties onder de zon!

U vindt ze bij Prijsvrij. De specialist op het gebied van pakketreizen.

De focus ligt op populaire bestemmingen rondom de Middellandse Zee zoals:

 • Spanje inclusief Canarische Eilanden
 • Turkije
 • Griekenland
 • Portugal
 • Egypte

Maar ook voor verre reizen naar onder andere de Dominicaanse Republiek, Thailand en de Malediven kunt u bij Prijsvrij terecht.

Prijsvrij.nl 

De voordelen:

 • Verschillende bekende ANVR/SGR aangesloten touroperators.
 • Je krijgt op alle reizen een extra exclusieve Prijsvrij korting.
 • Prijsvrij streeft ernaar de aller-goedkoopste te zijn.

Met de ‘Beste Deal Garantie’ betaalt u nooit te veel voor uw vakantie.

Vindt u namelijk precies dezelfde reis op een andere website goedkoper, dan betaalt Prijsvrij u het verschil terug.

Direct alle Prijsvrij aanbiedingen bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *