Winterwandeling maken? Lekker buiten wandelen in de winter?

Winterwandeling maken? Lekker buiten wandelen in de winter?

Winterwandeling en buiten wandelen in de winter een goed idee? Lees over de voordelen van het maken van wandelingen en wandelen in de buitenlucht!

Het wisselvallige weer welke we kennen in Nederland maakt winterwandelen juist een extra speciale belevenis. Kleden op de kou is geen probleem. Muts op en sjaal om, goede schoenen aan en gaan! De kou is ontzettend gezond voor ons allemaal. 

Een frisse neus halen in de winter geeft een heel speciaal soort voldoening en geluk. Er is niks fijner dan een warm huis of restaurant binnen te lopen na uw winterwandeling. U zult dit gevoel vast herkennen! Opwarmen bij de kachel of open haard met een kop koffie of thee of wie weet wel heerlijke warme chocomelk met slagroom.

Leest u mee welke 6 redenen wij hebben een winterwandeling te maken en buiten wandelen in de winter een goed idee is!

1. Gezond voor uw lichaam

Heeft u in de wintermaanden ook wel eens dat u op de thermostaat in uw woonkamer kijkt of de temperatuur inderdaad zo laag is als hij aanvoelt? En, uw handen en voeten aanvoelen als ijsklompjes? In de winterperiode gedurende langere tijd stil zitten kan ervoor zorgen dat u het koud krijgt. Dan kan het maken van een wandeling voor u een goed idee zijn. Hierdoor gaat uw hartslag omhoog en uw bloed sneller stromen met als gevolg dat u het weer warm krijgt.

Buiten in de frisse lucht wandelen bevordert de opname van zuurstof in uw bloed, is goed voor uw conditie, uw vetverbranding en uw spijsvertering. Als u daar bij optelt dat het wandelen ook maakt dat uw botten en spieren versterken, zal u met ons eens zijn dat het een gezonde manier is om fit te blijven in de winterperiode.

Een ander bijkomend voordeel is dat de kans op blessures minimaal is bij deze vorm van in beweging zijn. Zolang u doet wat bij u past en goed in de gaten houdt wat uw lichaam aankan, zal de kans dat u een blessure oploopt erg klein zijn. Heel erg snel wandelen of juist heel erg ver terwijl u dit ernstig uitput of pijn oplevert is dus geen goed idee. Kies dan voor een wat korter rondje bij u in de buurt en bouw dit desnoods rustig op en uit.

2. Gezond voor uw geest

Het winterse weer is voor velen een uitdaging. Het is koud en nat en om humeur een beetje op een goed niveau houden, lijkt een stuk minder makkelijk dan tijdens de lente en de zomer. Somberheid ligt op de loer.

Als u drie keer per week een wandeling maakt van 40 minuten zult u merken dat uw stemming een stuk beter is dan wanneer u niet zou wandelen. Geeft u het even de tijd. Na een aantal weken zult u het verschil echt gaan merken. U maakt dan vanzelf van uw wandeling een prioriteit. 

U zult merken dat u beter in uw vel zit dan toen u nog geen wandeling maakte.

Actief zijn in de buitenlucht zoals bijvoorbeeld het maken van een winterse wandeling verminderd ook eventuele stress en heeft een positief effect op uw nachtrust. Doordat u buiten bent zult u meer zonlicht en daglicht op uw huid krijgen. U bent vast op de hoogte van het positieve effect op uw stemming als u meer daglicht en zonlicht tot u neemt! Uw veerkrachtigheid neemt toe en u bent vrolijker. Tevens lukt het u beter om te ontspannen en dieper te slapen.

3. Bijna iedereen kan een winterwandeling maken

Als uw mobiliteit het toelaat om te lopen dan kunt u op uw eigen niveau wandelen. Misschien lukt het u niet om een wandeling te maken van 15 kilometer door de bossen of een hike te doen door de duinen. Echter, een blokje om uw woning zal waarschijnlijk wel lukken.

Het maakt namelijk vooral uit dat u in beweging bent en in de buitenlucht verblijft. Het is prima om de duur en afstand aan te passen naar uw mogelijkheden. Laat u niet tegenhouden. Weet dat u met een rondje wandelen passend bij uw conditie ook dezelfde voordelen heeft van het bewegen en buiten zijn.

Het fijne is dat u zelf kunt kiezen wanneer u gaat wandelen en waar u gaat wandelen. Het is niet aan een specifieke tijd of plaats gebonden. Kies vooral een tijdstip wat bij u past. Dit kan natuurlijk per dag verschillen. Als u eenmaal begint en de voordelen ervaart van wandelen zal u het met steeds meer plezier gaan doen. Ook als u het steeds zelfde rondje wandelt, kijkt u eens om u heen en zie de natuur per week veranderen en wie weet ziet u steeds dezelfde mensen en maakt u af en toe een praatje.

Bent u mobiel genoeg om verder weg of grotere afstanden te lopen dan zult u vast ook heerlijk kunnen genieten van het alleen zijn. Of van de prachtige natuur die u zult treffen of de fijne steden welke u doorkruist!

4. Alleen of met anderen een wandeling maken?

Ondanks dat u wandelen prima alleen kunt doen, kan het ook gezellig zijn om een wandeling samen met anderen te maken. Bijpraten met een kennis of goede vriend gaat heel prettig als u samen een wandeling maakt. Toch net weer anders als dat u tegenover elkaar zit met een kop koffie tussen uw beiden in. Het lijkt wel of praten vanzelf gaat als u wandelt.

Samen Wandelen | Winterwandeling | Buiten | WinterKiest u ervoor om alleen te gaan dan zal u een rust ervaren en kunt u op een ontspannen manier genieten van hetgeen u om u heen ziet en geeft u tevens de kans om uw gedachten even op een rijtje te zetten. De beste ideeën ontstaan als u aan het bewegen bent!

Er zijn ook wandelclubs of wandelverenigingen waar u zich bij aan kunt sluiten. U bent er dan van  verzekerd dat u nieuwe mensen zal gaan ontmoeten die dezelfde interesse hebben als u. Namelijk… wandelen en buiten zijn. Daarbij kan in een georganiseerd verband wandelen net de motivatie zijn om ook echt te gaan wandelen. Een stok achter de deur en het levert u gezelligheid en gezellige momenten op!

5. Wandelen is niet duur

Zoals alles in het leven kunt u ook wandelen of hiken zo duur maken als u zelf wilt. Reist u het hele land af om de mooiste routes te kunnen lopen of kiest u voor uw directe omgeving? Loopt u dagelijks een rondje door het park op uw dagelijkse schoenen of zijn de afstanden en ondergronden zodanig dat u goede wandelschoenen nodig heeft? U kiest zelf wat past bij uw mogelijkheden en uw portemonnee!

Het wandelen bij een club of vereniging is over het algemeen ook niet duur. Een wandelevenement kost meestal niet meer dan een paar euro en de lidmaatschappen voor een wandelvereniging zullen u ook verrassen. Meestal niet meer dan enkele tientjes op jaarbasis.

6. Wandelen is goed voor uw lijn

Wilt u graag een paar kilo kwijtraken? Of is uw gewicht prima en wilt u uw gewicht stabiel houden? In beide gevallen is wandelen een prima idee!

Het zal u niet verrassen dat het bij afvallen ook van belang is om op uw voeding te letten. In combinatie met wandelen zal uw energie omhoog gaan en uw gewicht omlaag. Vooral als u in staat bent om stevig door te wandelen en dat een half uur tot een uur per dag kan volhouden zal het uw verbazen wat wandelen voor uw conditie en lijn kan doen. Maar ook als u minder snel of ver kan wandelen zal bewegen in de buitenlucht uw lijf goed doen!

Tot slot over de winterwandeling en buiten wandelen in de winter!

Het zal u niet verbazen dat het maken van 1 enkele wandeling niet de genoemde voordelen zal opleveren. Echter, als u regelmatig gaat een winterwandeling maakt, zult u al snel merken wat wandelen in de winter u oplevert!

Wij wensen u heel veel plezier bij het wandelen en het maken van vele winterwandelingen de komende winterperiode!

We zijn heel erg benieuwd naar uw eerder opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Bijvoorbeeld over wat het u heeft opgeleverd om lekker in de winter naar buiten te gaan om te wandelen of waar u graag een winterwandeling maakt. Laat ons vooral weten als u met ons uw ideeën wilt delen.

‘Bij slecht weer kunt u wel lekker met uw hoofd in de wolken lopen’ – Loesje

Wandelkleding kopen?

Wij adviseren aan Wandel-Geest.

Dé wandelspecialist op het gebied van wandelkleding en -accessoires.

Wandel-Geest

Klik direct om Wandel-Geest te bezoeken

Prachtige Cruise boeken?

Op CruiseReizen.nl kunt u duizenden cruises inzien, vergelijken en vrijblijvend een optie nemen.

Aangesloten bij:

 • de ANVR.
 • de SGR.
 • het Calamiteitenfonds.
 • de IATA.

Dit met de laagste prijs garantie, persoonlijke service en geen boekingskosten.

Cruisereizen.nl

Direct alle Cruise-aanbiedingen bekijken?

Wandelkleding kopen?

Wij adviseren aan Wandel-Geest, dé wandelspecialist op het wandelgebied.

U kunt bij hen terecht voor:

 • Wandelschoenen
 • Wandelkleding
 • Wandelsokken
 • Nordic Walking stokken
 • Rugzakken
 • Wandelaccessoires
Bij Wandel-Geest heeft men ook een uitgebreide SALE-pagina vol met afgeprijsde artikelen.

Wandel-Geest

Klik direct om Wandel-Geest te bezoeken!

Voordelige uitjes met Voordeeluitjes?

Voordeeluitjes.nl biedt meer dan 1500+ hotels aan met ruim 6000 voordelige hotelaanbiedingen.

Hotelarrangementen tot wel 70% korting.

Voordeeluitjes.nl heeft aanbod in:

 • fiets- en wandelarrangementen
 • culinaire arrangementen
 • wellness arrangementen
 • stedentrips
 • all-inclusive arrangementen
 • wintersport
 • …en nog veel meer!

Boeken is laagdrempelig. U betaalt pas in het hotel!

Voordeeluitjes.nl

Direct alle voordelige uitjes bekijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *