Algemeen gebruikelijke voorziening, wat is dat?

Algemeen gebruikelijke voorziening, wat is dat?

U leert de term ‘algemeen gebruikelijke voorziening’ vaak pas kennen als u ermee te maken krijgt. Misschien dacht u een voorziening of dienst vergoed te krijgen. Echter, dergelijke voorzieningen moet u steeds vaker zelf aanschaffen of betalen. Dit kan best een domper zijn. In dit artikel vindt u meer informatie en tips over de hulpmiddelen en diensten die vallen onder algemeen gebruikelijke voorzieningen.

Op een bepaald moment in uw leven heeft u mogelijk een voorziening of dienst nodig waar u eerder nog niet moest denken. Meestal komt dit moment onverwacht. Bijvoorbeeld omdat u onverwacht en onverhoopt door ziekte afhankelijk wordt van een hulpmiddel of dienst. Het kan ook zijn dat u door ouderdom merkt dat een hulpmiddel of dienst u helpt om zo zelfstandig mogelijk te blijven.

Er zijn voorzieningen en hulpmiddelen die u tijdelijk nodig heeft. Bijvoorbeeld na een operatie. Echter, de meeste algemeen gebruikelijke voorzieningen zijn producten of diensten waar u langere tijd profijt van heeft.

De dienst, voorziening of product zal u vaak weer een grotere mate van zelfstandigheid geven. U kunt zo weer meedoen en deelnemen aan het dagelijks leven.

In dit artikel beantwoorden wij een aantal van de meest voorkomende vragen over de algemeen voorliggende voorzieningen.

Algemeen gebruikelijke voorziening, waar komt de term vandaan?

De term algemeen gebruikelijke voorziening wordt veel gebruikt binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning is ook bekend onder de afkorting WMO. Deze wet is in 2015 onder andere veranderd op het beid van voorzieningen die gezien worden als algemeen gebruikelijk. Voorheen werden bijvoorbeeld een douchekruk, het doen van boodschappen door de huishoudelijke hulp of een elektrische fiets nog wel vergoed door uw gemeente. Vanuit de de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is dit tegenwoordig niet meer gebruikelijk.

Uw gemeente is vanuit de wet nog wel verplicht om u te ondersteunen als u hulp nodig heeft bij het zelfstandig wonen. Er wordt met u gesproken over de vraag hoe u zelf uw hulpvraag kunt oplossen met hulp uit uw directe omgeving. Denk daarbij aan familie, vrienden of buren. Er wordt ook gekeken of u een maatwerk oplossing nodig heeft en of een algemene voorziening een oplossing biedt.

Er is sprake van een algemeen gebruikelijke voorziening als deze;

 • Niet speciaal is bedoeld voor mensen met een beperking.
 • In de reguliere handel verkrijgbaar is.
 • Niet of nauwelijks verschilt in prijs met producten die soortgelijk zijn.

Wat zijn lokale algemeen gebruikelijke voorzieningen?

Per gemeente en soms zelfs per wijk is het aanbod van algemeen gebruikelijke voorzieningen verschillend. U kunt bij uw gemeente of wijkteam meer informatie krijgen over de voorzieningen en diensten bij u in de buurt. Voorbeelden waaraan u kunt denken zijn;

 • Boodschappendienst: van uw plaatselijke kruidenier tot aan een grote supermarkt.
 • Glazenwasser: die uw ramen aan de buitenkant kan lappen.
 • Hondenuitlaatservice: om uw geliefde viervoeter dagelijks uit zal laten.
 • Bezorgdienst van maaltijden: waarbij verse maaltijden thuis worden bezorgd en ze alleen nog hoeft te verwarmen.
 • Diensten die door een vrijwilligersorganisatie worden aangeboden. Bijvoorbeeld iemand die u helpt in de tuin(belasting)formulieren met u invult of een klusje uitvoert in huis.

Wat zijn landelijke algemeen gebruikelijke voorzieningen?

Ook zijn er landelijke voorzieningen en diensten die inspelen op de algemeen voorliggende voorzieningen. Algemeen voorliggende voorzieningen waaraan u kunt denken zijn;

 • Adviespunten zoals bijvoorbeeld de Ouderenbond.
 • Studenten die u kunnen helpen bij computerproblemen.
 • Verkooppunten van voorzieningen als een douchekruk of een antislipmat. Steeds meer bedrijven adverteren met producten die voorheen door uw gemeente werden betaald.

Voorbeeld van een algemeen voorliggende voorziening

Eigenlijk zijn alle voorzieningen die voor iedereen beschikbaar zijn te bestempelen als algemeen gebruikelijk. In mindere mate verzorgen landelijke of lokale overheden maatwerk oplossingen als er passende voorzieningen in de markt verkrijgbaar zijn. U vraagt tegenwoordig geen voorziening meer aan, maar een oplossing voor uw vraag.

Een goed voorbeeld! U vraagt niet een toiletverhoger aan, maar een oplossing om weer zelfstandig het toilet te gebruiken. Op die manier wordt u weer zelfredzaam binnen uw eigen mogelijkheden. Uw gemeente of wijkteam onderzoekt met u uw vraag. Samen komt u dan tot de conclusie komen dat een toiletverhoger een goede oplossing is. Deze voorziening is tegenwoordig in winkels en online webshops te verkrijgen. Daarbij is een dergelijke toiletverhoger niet veel duurder dan een standaard toiletbril. Dit is dan een algemeen gebruikelijke voorziening. Dit is een goed voorbeeld van een voorziening die u zelf kan aanschaffen.

Zijn er vergoeding voor algemene gebruikelijk voorzieningen?

Een algemeen gebruikelijke voorziening kunt u niet vergoed krijgen. U dient deze zelf te betalen en de kosten hiervoor te dragen. In sommige gevallen zijn kosten voor algemene voorliggende diensten wel wat lager en dient u alleen een eigen bijdrage te betalen.

De overheid gaat ervan uit dat burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Over de manier waarop ze deelnemen aan het maatschappelijk leven als ook de manier waarop zij hun leven een richting geven.

Is het niet raar dat ik een hulpmiddel zelf moet aanschaffen?

U kunt er niks aan doen dat u ziek bent of een beperking heeft. En toch vraagt de landelijke overheid en/of uw gemeente van u om uw eigen verantwoordelijkheid te dragen voor het aanschaffen van een hulpmiddel of voorziening. U kunt op die manier zo zelfstandig mogelijk uw leven inrichten. Wij kunnen ons voorstellen dat dit raar in uw oren klinkt.

Wij begrijpen uw gedachte en het is ook zeker zo dat u nog steeds ondersteund kan worden in uw vraag. U kunt dan zo lang als mogelijk zo zelfstandig mogelijk in uw leefomgeving blijven wonen.

Ook als uw vraag gaat om de financiële kant van de zaak. De gemeente of uw wijkteam denken graag met u mee als u een voorziening of dienst niet kunt betalen. Uw gemeente kan u helpen bij het in kaart brengen van uw financiën of het aanvragen van een regeling waar u nog niet van wist. Zo ontstaat er misschien wel de financiële ruimte om het hulpmiddel te kunnen betalen.

Binnen een wijkteam krijgt u vaak een contactpersoon. U maakt samen met uw contactpersoon een plan passend bij uw situatie en omstandigheden. Bijna geen enkele situatie is dezelfde en vraagt in die gevallen om maatwerk.

Van elke burger wordt geacht om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Bij ouderdom, een beperking of ziekte is de gedachte dat u zelf voorziet in een voorziening of dienst. Mits deze voldoet aan de volgende voorwaarden;

 • Niet speciaal is bedoeld voor mensen met een beperking.
 • Gewoon op de normale markt verkrijgbaar is.
 • Niet of nauwelijks in prijs verschilt met soortgelijke producten of diensten.

Vragen over algemeen voorzieningen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u meer vragen heeft over oplossingen, mogelijkheden en hulpmiddelen bij een beperking of ziekte. Het is een complexe en zeer uitgebreide wereld met verschillende wet- en regelgeving. Regelmatige aanpassingen van de WMO-richtlijnen maakt dat het soms zoeken is naar de juiste mogelijkheden binnen regelgeving. Laat u dus vooral ondersteunen in uw zoektocht!

De mensen van uw gemeente of uit het sociaal wijkteam uit de buurt staan u graag bij en helpen u graag al uw vragen te beantwoorden.

Wij zijn heel er benieuwd naar uw opgedane ervaringen en uw persoonlijke tips. Laat ons vooral weten als u met ons uw ideeën en ervaringen wilt delen. U kunt onder het artikel uw reactie plaatsen.

Hulpmiddelen nodig?

Wij adviseren u de aanbieder Zorgwinkelthuis!

Zorgthuiswinkel heeft een compleet assortiment aan hulpmiddelen.

Direct product aanbiedingen bekijken?

Swisse Sense

Al 100 jaar staat Swiss Sense garant voor een goede nachtrust.

Een breed aanbod aan boxspings, bedden, bedbodems, beddengoed, matrassen en toppers.

Kwaliteit en vakmanschap staan voorop bij Swiss Sense.

Swiss Sense

Waarom Swiss Sense?

 • Bij Trustpilot met een 8.6 beoordeeld.
 • 25 jaar garantie op veer- en framebreuk.
 • Stel je eigen bed samen.
 • Gratis levering en montage.
 • Beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.
 • Betaling bij levering mogelijk.

Direct alle voordelige uitjes bekijken?

Hulpmiddelen nodig?

Wij adviseren u de aanbieder Zorgwinkelthuis!

Zorgthuiswinkel verkoopt een compleet assortiment aan producten die u in staat stelt om zelfstandig oud te worden. 

Het brede productaanbod bestaat onder andere uit:

 • bedtafels
 • stoelen
 • rollators
 • loopstokken
 • toiletverhogers
 • douchestoelen
 • keukenhulpmiddelen

Alle producten zijn speciaal ontworpen en spelen in op de groeiende vraag naar ergonomische hulpmiddelen om u langer zelfstandig te kunnen laten wonen.

Direct naar Zorgthuiswinkel aanbiedingen?

Stella.nl

Stella is de grootste e-bike specialist van Nederland.

Stella heeft één doel: het fietsplezier van (toekomstige) klanten!

Het viel Stella op dat de eerste elektrische fietsen veel te duur waren en dat de service vaak te wensen over liet.

Stella is uniek met de landelijke service aan huis of op het werk.

Ook heeft Stella een landelijke dekking aan e-bike testcenters waar klanten altijd terecht kunnen voor een vrijblijvende proefrit of service.

 

Stella

Waarom is Stella.nl onderscheidend?

Stella onderscheidt zich door:

 • Gratis proefrit en service op locatie
 • Garantie tot 5 jaar (3 jaar accugarantie)
 • Laagste prijs
 • Nederlands kwaliteitsproduct
 • Levertijd 5 dagen

Direct de gratis brochure aanvragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *